Over Ons

Albina
Het prachtige oosten

Het Guesthouse ligt in Albina, de hoofdplaats van het district Marowijne, een stadje met ongeveer 6000 inwoners in het uiterste noordoosten van Suriname. Het ligt circa 144 kilometer ten oosten van Paramaribo aan een bocht van de rivier Marowijne, als grensplaats tegenover Saint-Laurent-du-Maroni (Frans-Guyana).

Op Albina is sprake van een levendige handel met Frans Guyana, Brazilie en het binnenland van Suriname. Ook is het een tussenstop voor touristen die de verschillende Inheemse dorpen z.a. Galibi, Bigiston, Erowarte en Marrondorpen aan de Marowijne rivier bezoeken. Verder gaan vele Surinamers shoppen in St. Laurent.

Albina stond bekend als het pittorekst gemoedelijk toeristisch badplaatsje van Suriname met het Marimbo Park om te kamperen, de hotelletjes, de Marowijne rivier, het strand, de bootjes, de Franse kant met zijn stokbrood, appels etc… een favoriete vakantieplek bij uitstek.

Guesthouse

Guesthouse RoRico is in 1985 gebouwd door het 2e generatie ondernemers echtpaar Philibert en Carmen Wong Tham Soeng, die toen reeds uitbater waren van een bloeiende Hotel- Restaurant-Café bedrijf te Albina. Albina, de hoofdplaats van district Marowijne, was in die tijd een welvarend toeristisch handelsplaatsje op de grens met Frans Guyana te St Laurent Du Maroni. Het guesthouse heeft ongeveer 1 jaar fantastisch gedraaid, doch toen in 1986 de binnenlandse oorlog uitbrak in Albina, werd het doorzeeft met kanonschoten.

Toen de burgers in 1987, de gelegenheid kregen terug te gaan, begon het ondernemersechtpaar, op de ruine van het Guesthouse, hun bestaan wederom op te bouwen. Het Guesthouse werd uit de eigen inkomsten opgeknapt en was na de binnenlandse oorlog lange tijd de enige logeergelegenheid op Albina. Tot heden kan het Guesthouse buigen op steeds terugkerende vaste gasten die er voor werk of prive verblijven.

Anno 2024 heeft Albina zich, dwars door de stormen van de ontwikkeling van Suriname, ontwikkeld tot een levendig handelsstadje met een strategische positie aan de grens en van cruciaal belang voor de relatie met onze Oosterburen.

De fakkel is nu overgedragen aan de volgende generatie. Met deze overdracht is de tijd aangebroken om het Guesthouse met liefde en zorg verder te ontwikkelen en toekomstbestendig te maken, in de groeiende markt van het handelsstadje Albina.
Voor dit land heb ik gekozen!